Hva er en glassmester?

En glassmester er noen som installerer vinduer, glass, takvinduer og utstillingsvinduer for å skape særegne design eller redusere behovet for kunstig belysning. Som i mange andre byggfag er arbeidet fysisk krevende. Glassmestere risikerer kutt fra verktøy og glass, samt fare for fall fra stiger og stillas.

Hva gjør en glassmester?

En glassmester vil vanligvis gjøre følgende:

  • Skissere størrelse, farge, type og tykkelse på glasset som skal brukes
  • Fjern alt gammelt eller knust glass før installering av nytt glass
  • Skjære glass til spesifisert størrelse og form
  • Lage eller montere rammer eller lister for glassinstallasjonen
  • Feste glasset i rammer eller rammer med klips, lister eller andre typer fester

glassmester min

Glass har mange bruksområder i det moderne liv. For eksempel holder isolert og spesialbehandlet glass i varm eller kjølig luft og styrer lyd og kondens. Herdet og laminert glass gjør dører og vinduer sikrere. Den kreative bruken av store vinduer, glassdører, takvinduer og solterrasser gjør bygninger lyse, luftige og innbydende. En glassmester er spesialister på å installere disse forskjellige glassproduktene. Noen få glassmestere jobber med plast, granitt, marmor og andre materialer som brukes som glasserstatninger. Noen jobber med filmer eller laminater som forbedrer holdbarheten eller sikkerheten til glasset.

I hjemmene installerer eller skifter en glassmester vinduer, speil, dusjdører og badekar. De velger riktig glass til bordplater og vitriner. På kommersielle interiørprosjekter installerer glassmestere gjenstander som er tunge, etsede, dekorative romdelere eller sikkerhetsvinduer.

glassmester1 1

Glassprosjekter kan også innebære å bytte ut butikkvinduer for supermarkeder, bilforhandlere, banker og så videre. Arbeidere som bytter ut og reparerer glass i motorvogner er ikke dekket av denne yrken. For de fleste store konstruksjonsjobber blir glass forhåndskuttet og montert i rammer på en fabrikk eller en entreprenørbutikk. Ved bruk av kraner eller heiser med løfter arbeidstakere store, tunge glassbiter for installasjon. I tilfeller der glasset ikke er sikkert inne i rammen, kan glassmaskiner feste stål- og aluminiumsrammer eller rammer til bygningen, og deretter feste glasset med klips, lister eller andre typer festemidler.

Hvordan er arbeidsplassen til en glassmester?
Som i mange andre byggfag er arbeidet fysisk krevende. Glassmestere tilbringer mesteparten av dagen stående, bøyende eller strekkende, og arbeidere må ofte løfte og manøvrere tunge, tungvint materiale, for eksempel store glassplater. Glassmestere opplever en av de høyeste andelen skader og sykdommer. Typiske skader inkluderer kutt fra verktøy og glass, og fall fra stiger. De fleste glassmestere jobber på heltid.